• Minőség és garancia

    Minőség és garancia

    Dönts a biztonság mellett!

Gyakori kérdések

» Miért jó döntés a PILON Ablak?

Mi az általunk kínált jó minőségű, kedvező árú ablak és ajtó típusokkal tudunk önnek segíteni abban, hogy otthona, lakása használata során ne csak a fűtésszámla csökkenjen, de a benne élők közérzete is jelentősen javuljon.

Már közel 20 éve foglalkozunk nyílászárókkal ezért nagyon jól tudjuk, hogy egy ajtó- illetve ablakcsere költsége igen jelentős tétel egy háztartás költségvetésében.

Mi az alábbi szolgáltatásokkal igyekszünk a döntését megkönnyíteni:

- jól felszerelt bemutatóterem,

- szakmai tanácsadás

- akár ingyenes ablak, ajtó felmérés*

- ingyenes árajánlat készítés

kiszállítás saját teherautóinkkal

- szakszerű bontás, beépítés

- szakszerű helyreállítás

- a keletkezett hulladék, törmelék elszállítása

garancia a termékre

garancia a beépítésre

- ablak, ajtó beállítás, javítás, karbantartás

*akcióinkról érdeklődjön elérhetőségeinken.

...és végül, de nem utolsó sorban: csak olyan terméket adunk el, aminek tisztában vagyunk a minőségével. Kínálatunkban nem talál silány minőséget, legyen szó akár ajtóról, ablakról, szúnyoghálóról, redőnyről.

» Hol vásároljak ha ablakra, ajtóra, árnyékolóra van szükségem?

Mindenképpen ott, ahol jól képzett, tapasztalt szakember segíti az önnek legmegfelelőbb típus kiválasztását, hogy csak annyit költsön, amennyi valóban szükséges.

Szintén lényeges, hogy van-e az ablak forgalmazójának bemutatóterme, ahol a forgalmazott típusok „élőben” is megtalálhatóak.

Nagyon fontos, hogy van-e az üzletnek gyári képviseleti státusza vagy csak „simán” egy gyártó viszonteladójának a viszonteladója. Ebben az esetben az értékesítési lánc végén ön már indokolatlanul magas áron fog hozzájutni a kiválasztott ablakhoz, ajtóhoz, árnyékolóhoz.

Óvakodjunk a bemutatóterem nélküli, prospektusból, hirdetési újságból ablakot kínálóktól!

Gyanúra adhat okot, ha csak mobilszámon érhető el az adott „kereskedő”.

Szintén lényeges a kereskedő cég múltja. Mióta létezik a cég? Mióta található meg a jelenlegi helyén? Rendelkezik-e referenciákkal?

Összegezve elmondható, hogy ön akkor van a legnagyobb biztonságban ha megbízható helyről, bemutatóteremmel, vezetékes és mobilszámmal rendelkező gyári képviseletnél, gyári garanciával vásárol.

» Hogyan kell meghatározni a nyílászárók pontos méretét?

Ahhoz, hogy Önnek árajánlatot tudjunk adni, elegendő a nyílászárók hozzávetőleges méreteinek megadása.

A nyílászárók gyártatása előtt mindenképpen fontos, hogy pontosan felmérjék a falnyílást, ahova kerül a nyílászáró.

Ezt a munkafolyamatot minden esetben szakember  kell, hogy elvégezze.

A nyílászárók méretét úgy kell megállapítani, hogy a falnyílás szélességi és magassági méretéből körben egy-egy centimétert elhagyunk, mert erre a helyre jön a purhab.

Ha kávás a falnyílás szerkezete, akkor meg kell állapítani a káva adta rátakarás méretét, és ennek függvényében tokszélesítőt alkalmazni és így meghatározni a műanyag nyílászáró méretét.

A nyílászáró falszerkezethez való csatlakoztatása pedig úgy történik, hogy a műanyag nyílászáró tokja 2-3 centiméteren felütközik a kávára, és a maradék részt toktoldó segítségével töltik ki. Hasonló a helyzet akkor is, ha még nincs meg a falszerkezeten a végleges szigetelő réteg.

Ennek a szigetelésnek a vastagságával is számolni kell, tehát itt is szükség lehet tokszélesítő alkalmazására, hogy a műanyag nyílászáró beépítése esztétikus legyen. Amennyiben a nyílászárókra redőny kerül tokmagasítás is szükséges lehet.

» Mire kell figyelni ablakcsere esetén?

A régi ablakok beépítési mélysége (főleg ha régi fa tokos — kapcsolt gerébtokos — ablakokról van szó) általában eltér a modern műanyag ablakok méretétől.

A keskenyebb PVC ablak a falszerkezetben máshol fog elhelyezkedni.

Ezt úgy kell érteni, hogy amíg a régi ablakok akár teljes mértékben kitöltötték a fal vastagságát, addig az új ablakok ezt csak részben teszik meg.

Emiatt rögtön két dolog adódik. Egyrészt el kell dönteni, hogy a falszerkezetben a homlokzat külső síkjához, a fal közepéhez vagy annál beljebb rakják be az új ablakokat. Már az ablakcsere ezen pontjánál érdemes szakember segítségét kérni.

Ha az ablakcsere mellett még új homlokzati szigetelés is lesz, akkor további kérdések merülnek fel. Az új szigetelés azt jelenti, hogy a fal vastagsága megváltozik a korábbihoz képest. Továbbá az új szigetelés felhelyezésekor nem csak a külső rész lesz újra szigetelve, hanem a szigeteléssel befordulnak az ablak felé is.

Általános szabály szigetelésnél, hogy a szigetelés vastagsága minimum olyan legyen, hogy eltakarja az ablakok szerelési hézagjait, és rátakarjon kb. 10 mm-t. Tehát pontosan le kell egyeztetni a szigetelővel még az ablakcsere előtt, hogy az új szigetelés milyen új helyzet elé állítja az ablakát.

Ha elfelejtünk gondoskodni arról, hogy az új ablakok egy úgynevezett tokszélesítéssel, és magasítással szépen tudjanak illeszkedni a szigeteléshez, akkor belefuthatunk abba a hibába, hogy az új szigetelés kitakarja az ablakok külső szélét, ami jelentős esztétikai romlást eredményez, azonkívül megnehezíti, bizonyos esetekben lehetetlenné is teszi a redőny felszerelését.

» Mit jelentenek a fontosabb nyílászárós szakkifejezések?

Szeretnénk az alábbiakban olvasható "kisokossal" segédletet nyújtani abban, hogy tájékozottan hozhasson döntést nyílászáróinak cseréjéről.

  • ablak tok és szárny: az ablaknak azt a részét, ami be van építve a falba, toknak hívjuk, a nyíló (vagy bukó vagy bukó-nyíló) részét pedig szárnynak
  • vasalat: azoknak az alkatrészeknek az összessége, melyek azért felelnek, hogy az ablakszárny rögzüljön és mozogjon a tokban. Ide tartoznak pl.: pántok, zárfogadók, kilincs
  • toktoldó: egy olyan műanyag elem, melynek mérete megegyezik az ablaktokkal, ami mellé beépítjük, szélessége viszont eltér (1,2 cm, 3 cm, 5 cm, 10 cm a leggyakoribbak). Azért építjük ezt be az ablak és a fal közé, mert ezen keresztül tudjuk behozni pl. egy redőny gurtniját az ablak tokjának megfúrása nélkül. Sok egyéb esetben is szükség lehet toktoldóra, ez csupán az egyik legjellemzőbb ok.
  • melegperem: az ablak üvegezése két vagy több rétegű lehet. Ezeket az üvegrétegeket úgynevezett üvegközti távtartók rögzítik egymáshoz. Középkategóriás nyílászáró esetben ezek alumíniumból készülnek, felső és prémium kategóriánál azonban nemesacélból vagy műanyagból vannak, ezzel javítva a teljes szerkezet hőszigetelését.
  • Szegőléc / takarólemez: nyílászáró beépítésekor a fal és a nyílászáró között lévő 1-2 cm PUR hab rést takarjuk le vele, kívül és belül egyaránt.

Listánkat folyamatosan bővítjük vásárlói visszajelzések alapján.

» Mit jelent a RAL beépítés, mire jó?

Egy kiváló hőszigetelő képességű műanyag ablak, ajtó beépítése során kevesen gondolnak arra, hogy a nem megfelelő ablakbeépítés sokat ronthat az összesített hőszigetelési értéken. Persze eleinte még ez nem jelentkezik, hanem majd csak néhány év elteltével, amikor a poliuretán szigetelő hab (pur-hab) a nedvesség hatásra sokat veszít a szigetelő képességéből.

A lakóingatlanokban egy nap alatt rengeteg pára halmozódik fel (4 személy esetén kb. 14 liter), ami a lakás hidegebb területein lecsapódik - ez természetes velejárója minden ingatlannak, ahol emberek élnek. A hagyományos ablakbeépítés esetén a műanyag ablak és a falazat közötti rést kitöltő pur-hab hamar elveszítheti az eredeti hőszigetelő képességét, főként akkor, ha folyamatosan nedvesség éri a pur-hab vágott felületeit. Egy innovatív eljárással – a németországi RAL szabvánnyal – megőrizhető a pur-hab, és így a nyílászáró szigetelő képessége. A VBH által forgalmazott Greenteq ablakbeépítési rendszer ajánlott minden műanyag ablakcsere esetén, akár középkategóriás, akár csúcskategóriás műanyag ablakról legyen szó.

Tekintsük át a beépítési folyamatot:

1. Párazáró szalag felragasztása:

Első lépésként a műanyag ablakon körben fel kell ragasztani a párazáró fóliát. Az ablak belső oldalára helyezett fólia védeni fogja a pur-habot a lecsapódó párától. Az ablak külső oldalára egy későbbi fázisban páraáteresztő szalagot kell ragasztani, ami a falazatból kiáramló nedvességnek biztosít szabad utat, a csapódó esőnek viszont ellenáll.

2. Ablakok behelyezése

Ez a fázis megegyezik a normál beépítéssel, azaz a műanyag ablak szintezésére, majd a rögzítésre kerül sor.

3. Páraáteresztő szalag felragasztása a külső oldalra

A műanyag ablak külső oldalán lévő fóliát a falhoz, illetve az ablakhoz kell ragasztani. Ez a speciális fólia védi a pur-habot, de egyúttal ki is ereszti a párát, megfelelő mértékű szellőzést biztosít.

4. Ablak és a fal közötti rés tömítése PUR habbal

A pur-hab általánosan használt, és kiváló tömítő képességű anyag. A jobb minőségű anyagoknak ugyan hoszszabb az élettartama, de ha nem lehetséges a szárazon tartása, akkor idővel a kémiai szerkezete lazább lesz, és a szigetelő képességét elveszítheti. Ez fokozottan jelentkezik ott, ahol a megszáradt állapotú pur-hab el lett vágva.

5. Belső párazáró szalag ragasztása a belső oldalra

Miután a műanyag ablak és a fal közötti résbe bekerült a pur-hab, a tartósságot biztosító párazáró fólia beragasztása következik. Így már az ingatlan belső légteréből lecsapódó párától védve lesz, aminek eredménye egy tartós hőszigetelés.

6. Elkészült az igényes, időtálló beépítés

Ezután már csak a szokásos utómunkák (takarás, glettelés, festés) vannak hátra, és nyugodtan hátradőlhet az ingatlan tulajdonosa, mert már nem jelentkeznek a penészfoltok az ablak körül, ezzel a hőveszteség is ki lett küszöbölve.

Összefoglalva, a RAL módszer hosszú távra biztosítja az ablak és a falazat közötti szigetelést, így maximális energia-megtakarítás érhető el. Egy hasonlattal élve, a hagyományos eljárás olyan, mint egy autó gumiabroncsai – idővel bizony elkopik, és azokat le kell cserélni újakra. Ez az új, innovatív módszer olyan, mintha egy autón soha nem kellene kereket cserélni, mivel nem kopik el, nem megy tönkre.

Kérjen Ön is RAL beépítést prémium kategóriás ablakához, hogy hosszú távon csökkentse többek között fűtésköltségét!

» Milyen redőnytokos redőnyt válasszak (lindab vs. alumínium)?

Napjainkban egyre többen szeretnének korszerű hőszigetelt alumínium redőnyt készíttetni, de nem mindig tudnak dönteni, hogy melyik típust válasszák, a Lindab tokos alumínium redőnyt vagy a legkorszerűbb, nem sokkal drágább, szerviznyílásos alu tokos alumínium redőnyt.
Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mi a különbség az olcsóbb Lindab tokos és a szerviznyilasos alumínium redőnyök között.
Ebben az ismertetőben erre adunk választ.

Tulajdonképp semmi más különbség nincs a két külső tokos típus között csak a tokok milyensége. Az alumínium redőnyök többi alkatrésze teljes mértékben megegyezik.
Alapvető különbség a két redőnytok típusa között az, hogy míg a szerviznyílásos alumínium redőny tokja alumíniumból van és a tok hátsó része zárt, addig a Lindab toknak nincs szerviznyílása és hátsó része sincs, azaz nyitott, valamint a tok anyaga felületkezelt acél.

És akkor nézzük egy kicsit részletesebben a redőnytokok közötti különbségeket, valamint előnyeiket, illetve hátrányaikat.

Alumínium redőnytok

A szerviznyílásos alumínium redőny tokjának egyik nagy előnye, hogy egy levehető fedlap mögött szerviznyílással vagy másként nevezve szerelőnyílással rendelkezik, amin keresztül az esetleges javítások egy része elvégezhető. Ennek a szerviznyílásnak a megléte anyagi előnnyel is járhat, mert esetleges javítások alkalmával nem kell a redőnyt le majd a javítás elvégzését követően visszaszerelni, így a le és visszaszerelés költsége megspórolható.

Az is nagy előnye ennek a toktípusnak, hogy a motoros redőnyöknél a redőnyök végállásai ezen a nyíláson keresztül könnyen elvégezhető.
A szerviznyílásos alumínium redőny, a tokjának kialakításának köszönhetően, bárhová akadály nélkül felszerelhető.

Alumínium redőny Lindab tokja

A Lindab tokos alumínium redőny tokja acél ami nagyon tartós és jó minőségű felületkezeléssel van ellátva. (Megjegyzés: ebből az anyagból készülnek az épületek esőcsatornái is amik hosszú évek után sem rozsdásodnak.)

Mint ahogy már fentebb említve volt, ennek a toknak nincs sem szerviznyílása sem pedig hátlapja, amik olykor hátrányt is jelenthetnek.
A hátlap hiánya akkor jelenthet problémát amikor az alumínium redőnyt olyan nyílászáróra kell felszerelni aminek a tokjára nagyon rá lett vakolva és nem lett a nyílászáró tetejére toktoldó beépítve.
Ez azért jelenthet gondot, mert amikor a laprugós akasztó (az ami a redőnyléceket a tengelyhez csatlakoztatja) a leengedett redőnypalást tetejét hátranyomva az első redőnyléc vagy az akasztó beakadhat a nyílászáró peremébe vagy a redőnytok hátsó részébe, ami gátolná a redőny rendeltetésszerű működését. Ez főleg a motoros hajtású alumínium redőnyöknél veszélyes, mivel egy komolyabb akadáskor a motor nem érzékelvén azt könnyen roncsolódhatna a redőnypalást.

A szerviznyílás hiánya viszont főleg akkor jelenthet gondot amikor esetleg javítani kell a redőnyt (a jelentkező hibák többségénél), mert ilyenkor a javítás elvégzéséhez le kell szerelni a redőnyt. Az így történő javítás hosszadalmasabb, ráadásul nem csak magát a hibaelhárítást hanem a redőny le és visszaszerelésének költségét is meg kell fizetni.

A fentiekből jól látható, hogy a Lindab tokos alumínium redőny olcsóbb mint a valamivel drágább szerviznyílással is rendelkező alu tokos alumínium redőny, de ha azt is fontolóra vesszük, hogy ez az arány a későbbiekben könnyen megfordulhat belátható, hogy érdemesebb a nem sokkal drágább alu tokos alumínium redőnyt megrendelni.

Kapcsolat

Hívjon minket!

Telefon: +36 1 720 2207

Mobil: +36 30 334 2581

E-mail: info@pilonablak.hu 

 

Látogasson el bemutatótermünkbe!

1035 Bp. Szentendrei út 17.

Nyitvatartás:

Hétfő: 9.00-16.00
Kedd: 9.00 - 16.00
Szerda: 9.00 - 16.00
Csütörtök: 9.00 - 16.00
Péntek: 9.00 - 16.00

Szombat: Zárva